Snabb leverans2-5 vardagar
Produkter till både fritidstugan och villan

Gasolgrillar

Visa som Rutnät Listvy

7 artiklar

Visa som Rutnät Listvy

7 artiklar

Till dig som tänker köpa en gasolgrill

 

Många tycker att tillredningsmetoden och grilltypen man använder har avgörande betydelse för smakupplevelsen och därmed för en lyckad matlagning. Gasolgrillar är mycket populära: de är lätta att använda och även priserna är rimliga. Det är prisvärt att grilla med gasol. Dessutom uppstår det betydligt mindre rök än vid användning av kolgrillar.

 

När man väljer grill, lönar det sig att börja från att gestalta sitt behov: hur stora sällskap man grillar för på en gång. Om man gärna fixar fester och lagar mat till större sällskap, är det vettigt att köpa en grill, dess kapacitet gör matlagningen lätt. Det är viktigt att lägga märke till antalet brännare och grillytans storlek, som är väsentliga tekniska detaljer.

 

Många gasolgrillar är försedda med ett sidobord eller två, vilka ger tilläggskapacitet vid matlagningen. På sidobordet kan man behändigt t.ex. koka nypotatis i kastrull. Numret på kilowatt på värmeutdelningsplattan informerar dig om grillningseffekten.

 

Gasolgrillar värms upp snabbt och är värmen fordelar sig jämt ut.

 

Utöver dina individuella behov i matlagning lönar det sig vid val av grillen att beakta kvaliteten av grillens olika komponenter. Brännare av rostfritt stål är robusta och mycket säkra i användning.

 

Även grillar vars galler är i gjutjärn har lång livslängd. Glöm inte att regelbundet smörja in grillen med ett tunt lager av syrafri olja. Galler i gjutjärn lämpar sig utmärkt till mångsidig matlagning.

                                                                                      

                                                                

Vilket märke på gasolgrillen ska man välja

 

eGrillen.se bjuder på ett brett urval gasolgrillar: grillar såväl med exklusiva egenskaper för finsmakare och kulinaristiska entusiaster som grillar för enklare matlagning. Kobe-grillar representerar vår egen produktion där förhållandet mellan kvalitet och pris har finslipats extremt bra. Landmann är bekant för sitt patenterade värmeutdelningssystem och produkter som har garanti på fem år. Grillar av märket Lucifer är pålitade klassiker som är kända för sin höga kvalité och avancerade tekniska egenskaper. Det bredaste urvalet bjuder Mustang, som garanterat har grillar till varje smak.

 

Hur funkar gasolgrill

 

En grill som drivs med gasol är lätt att användas: tändning, själva grillning, rengöring och underhåll efter varje användning går lätt att hanteras. Förvaring av grillen är också enkel.

 

Matlagning utomhus

 

Använd grillen endast utomhus. Försäkra dig om att grillen placeras på ett stabilt underlag där den inte skapar hinder, fara eller osäkra situationer för närvarande. Stänk gärna underlaget med vatten. Se till att avståndet från allt lättantändligt och brännbart material är minst 3 meter. Grillens komponenter kan vara mycket heta och förorsaka fara. Iakttag särskilt barn och äldre personer.

 

Skydda grillen för vind för att undvika gnistor som slår. Flytta grillen till en mindre blåsig plats. Se till att du har allt du behöver till grillning tillhanda och reservera ett underlag för tillbehör så att du kan få händerna fria till annat. Lyft inte apparaten under användningen. När du grillar i mörknande kväll, använd tilläggsbelysning.

                                                                                      

Hur grillar man med gasolgrill

 

Gasolgrillen ansluts till gasoltuber med en tryckregulator. Använd skruvmejsel till anslutning och skruva fast. Öppna gasolkranen på gasolflaskan som är ansluten till grillen. Tryck in och vrid på vredet så att grillen står i tändläge och ett klickljud hörs. Brännaren är då påtänd. Tänd först den vänstra brännaren. Vrid på regulatorn till position HIGH.

 

En gasolgrill tar upp till tio minuter att värmas upp innan man kan börja laga mat. Gasolgrillen ger jämn värme, ungefär 250°C. i den jämna värmen tillagas maten sakta och grundligt. Det är också möjligt att justera lågan. Det är lätt att grilla på stadig värme.                                                 

 

Varför tänds inte gasolgrillen?

 

Tryck in och vrid på vredet så att grillen står i tändläge och ett klickljud hörs. Om brännarna inte tänds, stäng av alla vred. Stäng av och avkoppla gaskranen från grillen när apparaten inte används. Upprepa tändproceduren efter fem minuter.                                                                                                

Om du känner gaslukt, stäng omedelbart gasolvredet och koppla av den från gasolflaskan. Släck eventuella lågor och stäng av alla elektroniska apparater i närheten. Använd eller förvara inte bensin eller lättantändliga vätskor eller dunster i närheten av apparaten.

 

Om brännaren inte tänds med tändningssystemet finns det några möjliga orsaker till det. Gasolflaskan kan vara tom och behöver att bytas ut eller påfyllning. Det kan vara hinder i regulatorn som behöver kontrolleras eller bytas ut. Eventuellt kan det finnas hinder i brännaren som ska rengöras både ut- och invändigt. Blockering i gasolslang, tryckregulator eller gasmunstycke behöver rengöring. Elektrodens ledare kan vara lös eller bortkopplad, då skall ledaren återanslutas. Om elektroden eller ledaren är skadad eller defekt ska tändaren bytas ut.

                                                                                                            

Vilken gas skall användas i gasolgrillen?

 

Gasolgrill drivs av propan. Gasolflaska köps separat. Det enklaste sättet att kontrollera hur mycket propan det finns i gasolflaskan, är att väga behållaren direkt efter köpet eller påfyllningen. En möjlighet är även att skaffa sig en måttstock.

 

Hur mycket gasol brukar grillen?

 

Man får en bra uppfattning om gasolgrillens gasolförbrukning när man räknar med, att en gasolflaska på 6 kg räcker till fem timmars grillning på full effekt. Man bör beakta, att mestdelen av denna tid används grillen ändå knappast på full effekt. En tumregel är, att en 6 kg flaska räcker för t.o.m. 20 användningar.                                                                                      

 

Skötsel av grill efter varje användning

 

Avlägsna gasolflaskan från närheten av grillen varje gång efter användningen och stäng av gasen.

 

Hur rengör man grilllen?

 

Rengör grillen regelbundet efter varje användning. Hetta upp grillen i 10 minuter.  Stäng av gasen och avlägsna gasflaskan. Ta bort grillgallret och borsta smutsrester med en stålborste eller skrapa. De inre delarna kan man rengöra med tvål och vatten eller med ett medel för vanlig hushållsrengöring. Efter varje användning ta bort och rengör grillgallret,  smutsrester och hårt sittande smuts med en stålborste eller skrapa.

 

Grillens inre delar kan rengöras med varmt vatten och med litet diskmedel eller spray som är avsedd för rengöring av grillar. Använd rengöringssvamp och skölj därefter med rent vatten och låt dem torka i luften. Använd inte slipande rengöringsmedel eller skurpulver som kan skada ytorna.

 

Gasolgrillen ska användas på ett säkert sätt

 

Brännarna ska hållas rena för att grillen kan funka felfritt. Om gaslågan brinner ojämnt, kan orsaken vara en blockerad brännare. Stäng av grillen och rengör brännarna genom att avlägsna brännarna och rengör öppningarna med stålråd. Du kan skölja den rengjorda öppningen med rent vatten.

 

När man inte använt grillen för en tid, t.ex. under den kalla årstiden, kontrollera att tryckregulatorn är tätt inkopplad .

 

Låt inte grillen stå utomhus under den kalla årstiden, utan ta den in till förvaring till inomhusutrymmen. Gasolflaskan ska kopplas från grillen och förvaras utomhus i ett svalt och i skuggigt läge. OBS! Gasolflaskan skall inte förvaras inomhus eller i ett garage.

© 2021 Copyright EGRILLEN.SE