Ett förrättstips som drar en tidlös blandning till nya nivåer med hjälp av rökning. Är fetaost inte din grej? Välj då en annan ost som faller bättre i smaken.


- Rödbeta
- Olja
- Salt
- 200 g fetaost
- Dadel eller fikonvinäger
- Färsk timjan


Börja med att koka rödbetorna tills dom blir klara, detta behövs inte göras vid matlagningstillfället utan går bra att preppa dagen eller kvällen innan. Sätt på grillen och lägg i rökspån. Strö över fetaosten i en grillsäker form och placera denna i grillen.

 

Tanken är att fetaosten ska få smak av röken utan att börja smälta, därför placeras den i röken innan grillen hunnit ta ordentlig värme.  Om du använder gasolgrill rekommenderar vi att använda en ensam brännare med lagom ’styrka’ för spånen att dra igång inledningsvis.


Samtidigt som fetan fattar röksmak i grillen skär upp rödbetorna i en centimeter tjocka bitar, strö sedan salt över dessa. Efter ca. 15minuter borde fetaosten vara lagom rökt, ta då bort osten från grillen, olja rödbetorna, höj värmen och in i grillen med betorna.  


Grillar rödbetorna så att dom får ordentligt med färg, lägg sedan betorna tillsammans med fetaosten på en tallrik, häll försiktigt på lite dadel/fikonvinäger och lägg på lite färsk timjan.


Vinägern balanserar smakerna, det salta balanseras med hjälp av en eller två droppar sötma.


Det behöver helt enkelt inte vara svårt att röka mat, direkt efter tändning av spånen gäller det att passa på för att få ut så mycket smak som möjligt.


Är feta ost inte din grej? Byt i så fall ut den mot valfri annan ost, varför inte klassikern haloumi?


En garanterad succé till förrätt!