Pizza står på menyn idag, det är inte många som vet att bakverket härstammar så långt bak i tiden som till de antika grekerna, dock är det den italienska versionen som vi lärt oss att älska. 

 

Det finns inga genvägar till den perfekta pizzan, en misslyckad pizza är ofta rätt okej, men för att göra succé så gäller det att börja från degen och med mycket kärlek.

 

Antingen siktar du på en tunnare botten ala napoletana, eller en lite tjockare romersk version, smaken kan variera, så känn efter. Vi kommer använda oss av en pizzasten, ett perfekt substitut för en vedugn.

 

pizza

 

Vi börjar med Degen

- 500g vetemjöl
- 3,5dl vatten
- torrjäst (ett par gram räcker)
- 10g fint havssalt
- 1 matsked olivolja

 

Försök att använda dig av vetemjöl med hög proteinhalt (12–13%), förslagsvis durumvetemjöl för bästa resultat. 

 

Det inledande steget är att fylla en kopp med 0,35dl vatten och lösa upp 10g fint havssalt i, blanda sedan 500g mjöl och jästen i en separat bunke. Blanda i det vatten som återstår (3,15dl) i mjölblandningen och arbeta degen i ca 10 minuter, häll sedan i saltvattnet och fortsätt arbeta tills vattnet absorberats i mjölet.

 

Slutligen lägg till olivolja och fortsätt röra om degen tills olja sugits upp. Ta degen ur bunken och arbeta den tills den slutat fästa sig på fingrarna. Att förbereda degen tar allt som allt mellan 20–25 minuter, lite tålamod är alltså fördelaktigt. När degen känns bra placera den i en lufttät behållare eller i bunken med en blöt handduk över, låt sedan stå i 10 timmar, rumstempererat.  

 

 

pizza

 

Toppa och Grädda


Innan du sätter igång ugnen placera pizzastenen i mitten, låt stenen värmas tillsammans med ugnen till den högsta temperatur som ugnen klarar av. Nästa steg är topping och skapandet av pizzan, börja med tomatsås, ost och sedan annat smakligt. Nu ska den snabbt in i ugnen med hjälp av en pizzaspade så att degen inte fastnar i bord eller verktyg.

 

En hemmaugn klarar av runda 250 – 300 grader, hur länge pizzan ska gräddas i ugnen varierar därför en aning, men som regel någonstans mellan 3 – 6 minuter räcker gott och väl för pizzan att bli klar.


För att bottnen ska bli sådär härligt frasig använder vi oss av pizzastenen som underlag i mitten av ugnen, detta bakar pizzan underifrån vilket skapar det där lilla extra. Använd helst en extra tunn spade för att på så sätt bevara såväl stenen som pizzan i bästa skick.

 

Få saker i världen är bättre än en riktigt pizza, dessutom är den hemmagjord! Smaklig måltid!

 

Vi rekommenderar följande pizzaredskap:

 
 
 
Pizzasten LAAVU
 

Om du har funderat på skillnader mellan hemgjord pizza och pizza lagad av italienska restauranger, så är det bra att veta, att den märkbaraste skillnaden är pizzastenen, som ger pizzabottnen den härliga knaprigheten och det traditionella soundet av en stenugn.

 
 
 
Pizzasten i Stål + pizzaspade i rostrfitt stål, My Pizza
 

Bakom varje lyckad pizza finns en pizzasten! Det här är fråga om den traditionella - redan klassiska - pizzastenens superkusin i stål.