Varukorg:

0 produkt(er) - 0,00 Kr

    Du har inga produkter i din köpkorg

Perfekt pizza hemma

tisdag 26 september 2017 kl. 12:31:47 Europe/Kiev

 

Pizza står på menyn idag, det är inte många som vet att bakverket härstammar så långt bak i tiden som till de antika grekerna, dock är det den italienska versionen som vi lärt oss att älska. 

 

Det finns inga genvägar till den perfekta pizzan, en misslyckad pizza är ofta rätt okej, men för att göra succé så gäller det att börja från degen och med mycket kärlek.

 

Antingen siktar du på en tunnare botten ala napoletana, eller en lite tjockare romersk version, smaken kan variera, så känn efter. Vi kommer använda oss av en pizzasten, ett perfekt substitut för en vedugn.

 

pizza

 

Vi börjar med Degen

- 500g vetemjöl
- 3,5dl vatten
- torrjäst (ett par gram räcker)
- 10g fint havssalt
- 1 matsked olivolja

 

Försök att använda dig av vetemjöl med hög proteinhalt (12–13%), förslagsvis durumvetemjöl för bästa resultat. 

 

Det inledande steget är att fylla en kopp med 0,35dl vatten och lösa upp 10g fint havssalt i, blanda sedan 500g mjöl och jästen i en separat bunke. Blanda i det vatten som återstår (3,15dl) i mjölblandningen och arbeta degen i ca 10 minuter, häll sedan i saltvattnet och fortsätt arbeta tills vattnet absorberats i mjölet.

 

Slutligen lägg till olivolja och fortsätt röra om degen tills olja sugits upp. Ta degen ur bunken och arbeta den tills den slutat fästa sig på fingrarna. Att förbereda degen tar allt som allt mellan 20–25 minuter, lite tålamod är alltså fördelaktigt. När degen känns bra placera den i en lufttät behållare eller i bunken med en blöt handduk över, låt sedan stå i 10 timmar, rumstempererat.  

 

 

pizza

 

Toppa och Grädda


Innan du sätter igång ugnen placera pizzastenen i mitten, låt stenen värmas tillsammans med ugnen till den högsta temperatur som ugnen klarar av. Nästa steg är topping och skapandet av pizzan, börja med tomatsås, ost och sedan annat smakligt. Nu ska den snabbt in i ugnen med hjälp av en pizzaspade så att degen inte fastnar i bord eller verktyg.

 

En hemmaugn klarar av runda 250 – 300 grader, hur länge pizzan ska gräddas i ugnen varierar därför en aning, men som regel någonstans mellan 3 – 6 minuter räcker gott och väl för pizzan att bli klar.


För att bottnen ska bli sådär härligt frasig använder vi oss av pizzastenen som underlag i mitten av ugnen, detta bakar pizzan underifrån vilket skapar det där lilla extra. Använd helst en extra tunn spade för att på så sätt bevara såväl stenen som pizzan i bästa skick.

 

Få saker i världen är bättre än en riktigt pizza, dessutom är den hemmagjord! Smaklig måltid!

 

Vi rekommenderar följande pizzaredskap:

 
 
 
Pizzasten LAAVU
 

Om du har funderat på skillnader mellan hemgjord pizza och pizza lagad av italienska restauranger, så är det bra att veta, att den märkbaraste skillnaden är pizzastenen, som ger pizzabottnen den härliga knaprigheten och det traditionella soundet av en stenugn.

 
 
 
Pizzasten i Stål + pizzaspade i rostrfitt stål, My Pizza
 

Bakom varje lyckad pizza finns en pizzasten! Det här är fråga om den traditionella - redan klassiska - pizzastenens superkusin i stål.

 

Rökt feta med grillad rödbeta

fredag 22 september 2017 kl. 08:45:39 Europe/Kiev

Ett förrättstips som drar en tidlös blandning till nya nivåer med hjälp av rökning. Är fetaost inte din grej? Välj då en annan ost som faller bättre i smaken.


- Rödbeta
- Olja
- Salt
- 200 g fetaost
- Dadel eller fikonvinäger
- Färsk timjan


Börja med att koka rödbetorna tills dom blir klara, detta behövs inte göras vid matlagningstillfället utan går bra att preppa dagen eller kvällen innan. Sätt på grillen och lägg i rökspån. Strö över fetaosten i en grillsäker form och placera denna i grillen.

 

Tanken är att fetaosten ska få smak av röken utan att börja smälta, därför placeras den i röken innan grillen hunnit ta ordentlig värme.  Om du använder gasolgrill rekommenderar vi att använda en ensam brännare med lagom ’styrka’ för spånen att dra igång inledningsvis.


Samtidigt som fetan fattar röksmak i grillen skär upp rödbetorna i en centimeter tjocka bitar, strö sedan salt över dessa. Efter ca. 15minuter borde fetaosten vara lagom rökt, ta då bort osten från grillen, olja rödbetorna, höj värmen och in i grillen med betorna.  


Grillar rödbetorna så att dom får ordentligt med färg, lägg sedan betorna tillsammans med fetaosten på en tallrik, häll försiktigt på lite dadel/fikonvinäger och lägg på lite färsk timjan.


Vinägern balanserar smakerna, det salta balanseras med hjälp av en eller två droppar sötma.


Det behöver helt enkelt inte vara svårt att röka mat, direkt efter tändning av spånen gäller det att passa på för att få ut så mycket smak som möjligt.


Är feta ost inte din grej? Byt i så fall ut den mot valfri annan ost, varför inte klassikern haloumi?


En garanterad succé till förrätt!   


Hur går det till när man röker mat i en gasolgrill?

tisdag 5 september 2017 kl. 15:04:35 Europe/Kiev

 
>>>> Saknar du grill att röka i? >>> Gasolgrill  <<<<
 

Hur går det till när man röker mat i en gasolgrill?

 

Placera en näve grillspån på ett lager folie, packa sedan ihop allting i en
v-formad struktur med ungefär tre luftiga lager folie för hållbarheten. Paketet håller i ungefär en halvtimme vid rökning, så vid längre sessioner gör två.

● En näven spån håller i cirka 30 minuter
● Packa i en v-formation och gör paketet luftigt

Ett v-format paket är nämligen enkelt att placera på värmefördelaren, glöm dessutom ej att göra paketet luftigt så att rök lättare kan skapas och frigöras.Placera paketet i en gasolgrill av valfritt slag , det spelar ingen roll större roll men förslagsvis en KOBE . Det är en ensam brännare som används vid rökningen så storleken är orelevant. Ta bort gallret helt innan påbörjad session så att du slipper det, placera sedan foliepaketet på värmefördelaren.

● Foliepaketet placerar på värmefördelaren
● Gör ett par hål i paketet
● En brännar vid användning
● 100 - 130 grader

När foliepaketet är placerat på värmefördelaren så sticker du hål i den men en
kniv eller dylikt så att det formas rök inne i grillen.

När följande steg är avklarade så ska locket stängas och en temperatur mellan
100 -130 hållas under rökningen.

 

 Vi rekommenderar smoke it all rökpaket: 

 

 
 
Smoke it all rökpaket
SIX PACK, 245 kronor
 

Smakerna passar för fisk,
kyckling, får, nöt och vilt.

 
 
 
 
 
Smoke it all rökpaket
PREMIUM, 125 kronor
 

Smakerna passar för fisk, kyckling,
får, nöt och vilt

 
 

please wait...